ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2.500 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα:

Μαθήματα από την Αρχαία Ελλάδα και ο συσχετισμός με το σήμερα

 

Αθήνα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020

H Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020”, αναφέρθηκε στα διδάγματα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, λέγοντας πως “το εγώ έδωσε τη θέση του στο εμείς.” Και οι λίγοι έδειξαν στους πολλούς ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, και η ψυχή και το φρόνημα είναι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου, είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην παρέμβαση της στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο 2.500 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα: Μαθήματα από την Αρχαία Ελλάδα και ο συσχετισμός με το σήμερα.

 

Η κ. Βαρδινογιάννη ενημέρωσε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει θέσει υπό την αιγίδα της το επετειακό έτος για τα 2.500 χρόνια μετά από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα και εξήγησε πως όλες οι εκδηλώσεις αναβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας, και μετά τις 10 Ιουνίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τον νέο σχεδιασμό. Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO επισήμανε πως η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες μας, άλλαξε όλη η ζωή μας και ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριάρχησαν. Κέντρο προσοχής έγινε και πάλι ο άνθρωπος και όσοι μας έχουν ανάγκη. “Κάναμε πάλι το εγώ εμείς με αυταπάρνηση,” είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξηγώντας πως οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί αλλά ιδεολογικοί, γιατί δείχνουν τους ανθρώπους και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν. Η κ. Βαρδινογιάννη, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της σε ανθρωπιστικά έργα, είπε πως τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τους εορτασμούς, έχουν δοθεί  στις ευπαθείς ομάδες της πανδημίας, στους ηλικιωμένους, στους άπορους, στους άστεγους και στα παιδιά που ζουν σε δομές φιλοξενίας. Βοήθεια συμβολική, τη χαρακτήρισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που είναι σωσίβιο και παρηγοριά για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είπε. “Οι εορτασμοί μπορούν να περιμένουν λίγο μέχρι να μπορέσουμε ξανά να γιορτάσουμε χωρίς φόβο,” είπε η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020”.

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά, εξήγησε πως με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας άλλαξε ο δυτικός πολιτισμός και αποδείχτηκε πως η υποχώρηση δεν είναι μονόδρομος. Ο Δαυίδ μπόρεσε να νικήσει τον Γολιάθ. “Αν ακολουθείς έξυπνη στρατηγική και δεν υποχωρήσεις τότε μπορεί να κερδίσεις. Όταν ο εχθρός ζητάει γη και ύδωρ πρέπει να αντισταθείς και αυτό να σκεφτούμε και σήμερα που έχουμε την Τουρκία να μας ζητάει γη και ύδωρ,” επισήμανε ο καθηγητής. Η στρατηγική μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως και η πολιτική ηγεσία, επανέλαβε πολλές φορές ο Αθανάσιος Πλατιάς, φέρνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα  με την πανδημία  όπου οι έξυπνες στρατηγικές  και οι σοβαροί ηγέτες έφεραν καλά αποτελέσματα. Η Αθήνα ήταν τυχερή γιατί είχε τον ιδιοφυή Θεμιστοκλή, ο οποίος είχε και την ικανότητα της πειθούς αλλά μπορούσε να παίρνει και γρήγορα αποφάσεις, επισήμανε ο καθηγητής. “Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο ότι ο αντίπαλος δεν θα έρθει. Ο Θεμιστοκλής είχε τη διορατικότητα να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο κίνδυνο”,  είπε ο καθηγητής Στρατηγικής αναφερόμενος εμμέσως στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρας εξ Ανατολών.

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς,  παραλλήλισε τον Ξέρξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τον  αλαζόνα, αυταρχικό ηγέτη που φυλακίζει τους αντιπάλους του και επιδιώκει να αλλάξει τα σύνορα, επιδεικνύοντας τη στρατιωτική ισχύ του και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς υπενθύμισε τι συνέβη πριν από λίγο καιρό στον Έβρο και τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλλει το δικό της δίκαιο εκβιάζοντας Ελλάδα και Ευρώπη με τους μετανάστες.

Ο Νικόλαος Κυριαζής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε εκτενώς στη διπλή στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Θεμιστοκλής πείθοντας τους Αθηναίους να δοθούν τα χρήματα για την άμυνα της χώρας και εξήγησε πως στην άμεση δημοκρατία η έννοια του κοινού καλού, του δημόσιου αγαθού, ορίζεται με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η πλειοψηφία για κάθε ζήτημα ξεχωριστά. “Στη σημερινή δημοκρατία δεν αποφασίζουμε έτσι. Δεν μπορούμε δυστυχώς σήμερα να επιλέξουμε το καλό από το ένα κόμμα και το καλό από το άλλο κόμμα,” είπε ο καθηγητής Νικόλαος  Κυριαζής. Ο κ. Κυριαζής έφερε και το παράδειγμα του Ισραήλ που, αν και είναι μικρή αριθμητικά χώρα, έχει κερδίσει πολλές φορές τους Άραβες σε πόλεμους.

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου της ΕΡΤ Φάνη Παπαθανασίου, είπε πως όποιος ελέγχει τη θάλασσα ελέγχει τον κόσμο και πάνω σε αυτό το δόγμα στηρίχτηκαν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι βουνά γύρω από το Αιγαίο, τόνισε ο καθηγητής, γι’ αυτό και χωρίς το Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξει. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αποτρεπτική στρατηγική  σε συνδυασμό με άμυνα και διπλωματία, χτίζοντας παράλληλα και δυνατές συμμαχίες, επισήμανε ο Αθανάσιος Πλατιάς.

Ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς τόνισε την ανάγκη  επανεκκίνησης της οικονομίας γιατί όπως είπε η ισχυρή άμυνα χρειάζεται πολλά χρήματα και οι αμυντικές δαπάνες είναι η ισχυρότερη απάντηση στους εχθρούς της χώρας. Ενώ μίλησε και για την ανάγκη η χώρας μας να ελέγχει τις θαλάσσιες ζώνες στις οποίες έχει στρατηγικά συμφέροντα, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να ρίξει και όλες τις δυνάμεις της και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της για να αποτρέψει  ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση.

Τη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς σε replay στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ntufxRiQs4c

***

 


Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.