“Η τέχνη είναι καταφύγιο. Είναι τρόπος έκφρασης. Είναι στοιχείο πολιτισμού. Είναι αφήγηση. Είναι όραμα. Το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020» προχωρά σε ένα ακόμα βήμα πολιτισμού, προβάλλοντας αυτή τη φορά την καλλιτεχνική δημιουργία σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών λαϊκής ζωγραφικής. Το Ίδρυμά μας με τιμή παρουσιάζει την Εικαστική Έκθεση «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα: Η αυτοδίδακτη αλήθεια της τέχνης» στον ιστορικό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η Έκθεση αυτή αποτελεί ένα ιστορικό αφήγημα χρώματος και σχεδίου με αφετηρία τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και κατάληξη στο σήμερα, 2500 χρόνια μετά, σηματοδοτώντας την αέναη συνέχεια του αξιακού πολιτισμού της Ελλάδας. Μια συνέχεια που θελήσαμε κατά τη διάρκεια όλης αυτής της επετειακής χρονιάς να τονίσουμε και να προβάλουμε. Από τη γέννησή της ως σήμερα, η λαϊκή ζωγραφική εκφράζει την ευαισθησία του λαού μας απέναντι σε γεγονότα της καθημερινής ζωής και της ιστορίας μας που σημάδεψαν, αλλά και σμίλεψαν την ελληνική ψυχή, καθώς και την ιδεολογική διδαχή που απορρέει από αυτά. Η λαϊκή τέχνη αναπαριστά με τρόπο άμεσο την αφηγηματική ροή γεγονότων και σε αντίθεση με τη λόγια ζωγραφική, μιλά με όρους απλούς και κατανοητούς, ενώ ταυτόχρονα καλεί τον θεατή να κάνει βίωμά του ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την τέχνη που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν.

Στην Ελλάδα του 2020, η λαϊκή ζωγραφική συνεχίζει τη δική της μακρόχρονη πορεί α και αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένη που, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε εξαιρετικά δείγματά της, εμπνευσμένα από τις δύο εμβληματικές αυτές μάχες που άλλαξαν τη ροή της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας και αποτέλεσαν θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στην Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ, που μας τιμά με τη συμμετοχή της στην Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», για την ιδέα της Έκθεσης αυτής, την πολύτιμη συμβολή της στην υλοποίησή της όπως και τη στήριξή της στο έργο μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να απευθύνω στην επιμελήτρια της Έκθεσης κυρία Λουΐζα Καραπιδάκη που ήταν η ψυχή αυτής της προσπάθειας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια κυρία Αμαλία Παππά, όχι μόνο για την παραχώρηση του ξεχωριστού αυτού χώρου, αλλά και για τη συμβολή τους στην προσπάθειά μας με την παρουσίαση της χαρτογράφησης των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας από σπάνια συλλογή χαρακτικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες που μας μυούν μέσα από τα εξαιρετικά τους έργα στην έμπνευση και τη δύναμη της λαϊκής τέχνης και βάζουν τη δική τους σφραγίδα σε αυτή την ιστορική επέτειο.”

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Πρόεδρος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας
του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»

Δείτε την έκθεση